top of page

"NEUVOSTOIHMISEN LOPPU" Тэатральныя паказы ў Хельсінкі

Kim Jennings

28 Nov 2023

Спектакль паводле кнігі беларускай нобелеўскай пісьменніцы Святланы Алексіевіч «Канец Савецкага Саюза» распавядае пра 87-гадовага Васіля Пятровіша Н. Савецкі Саюз ужо разваліўся, з камунізму смяюцца, але Васіль Пятровіч па-ранейшаму верыць у гэтую ідэю. Ён верны партыйны кадр.

Aleksijevitšin tyylilaji on dokumentaarinen proosa, jossa hän tutkii Utopian eli kommunistisen Neuvostoliiton tuhoutumista. Vasili Petrovitšia Aleksijevitš haastatteli 1990-luvun alussa.NEUVOSTOIHMISEN LOPPU on ensimmäinen Svetlana Aleksijevitšin tekstiin perustuva näyttämöteos Suomessa. Kantaesitys toteutetaan Vuosaaren koulukäytöstä poistetun vanhan lukion tiloissa Itä-Helsingissä. Tilat muuttuvat esityksessä 1990-luvun brutaaliksi venäläiseksi vanhainkodiksi.Esitys kertoo maailmankuvasta, johon Venäjän nykyhallinto on kasvanut. Sen tarkoituksena on tutustuttaa suomalaiset katsojat Aleksijevitšin tuotantoon ja lisätä katsojien ymmärrystä Venäjästä.Pääroolin esittää Sami Lanki.
Esityksen tuottavat HELSINKI 00980 ja sadsongskomplex:fi. Tuotanto on osa Suomen Kulttuurirahaston tukemaa Maailma näyttämölle -hanketta.HELSINKI 98 on uusi teatteriryhmä, joka tutkii kysymystä: ”Mitä taide voi olla 24.2.2022 jälkeen?sadsongskomplex:fi on vuonna 2015 Helsingissä perustettu kansainvälisesti operoiva teatteriryhmä, jonka esityksiä on tähän mennessä nähty 12 maassa - myös Venäjällä. Ryhmän seuraava tuotanto saa ensi-iltansa lokakuussa Italiassa.Kantaesitys 15.9.2023TYÖRYHMÄKirjailija: Svetlana Aleksijevitš


Suomennos: Ohjaaja ja Martti-Tapio Kuuskoski


Rooleissa: Vasili Petrovitš N – Sami Lanki; Sairaanhoitaja ja muita rooleja – Elli Närjä


Ohjaus, sovitus, tuotanto: Ohjaaja


Lavastus, videot, valot, juliste: Pavel Semtsenko


Puvut, maskeeraus: Anis Kronidova


Äänisuunnittelu: Ville MJ Hyvönen


Markkinointi ja pr: Elli Närjä


Taloushallinto: Jari JuutinenEsityksen suomennos on tehty näyttämöä varten.Kesto yhteensä 2 t 10 min (väliaika 15 min)Esitystä suositellaan yli 16-vuotiaille.

bottom of page